Op 24 oktober heeft er een nieuwe hard fork (splitsing) plaatsgevonden in de Bitcoin blockchain. Hierdoor is er een nieuwe munteenheid ontstaan genaamd bitcoin gold (BTG). Iedereen die voor de splitsing bitcoins (BTC) in zijn bezit had, krijgt hoogstwaarschijnlijk dezelfde hoeveelheid BTG op de nieuw onstaande blockchain. De verwachtingen van deze hard fork waren overigens relatief laag, een mogelijk spannendere hard fork wordt die van SegWit2x in november.

Naar alle waarschijnlijkheid zal ‘het gewone publiek’ pas op 1 november toegang krijgen tot bitcoin gold. De komende tijd zal moeten blijken of er genoeg ondersteuning is voor deze munt. Als dit het geval is zal bitcoin gold waarschijnlijk een zogenaamde altcoin worden zoals litecoin.

Belangrijk is dat je bitcoins in een wallet stonden waar je zelf de private keys van bezit. Goede voorbeelden van wallets waar je zelf private keys bezit zijn hardware wallets Ledger Nano S en Trezor, maar ook software wallets zoals Copay en Electrum. Trezor heeft al een verklaring gegeven over de hard fork. Een uitgebreid artikel over de hard fork is hier te vinden.